Четвъртък, 02 Ноември 2017 10:51

Глоба до 500 лв. за магазин за неправомерно изхвърляне на кашони

Оценете
(1 глас)

Голям търговски обект в Търговище получи акт за изхвърляне на кашони в контейнерите за битови отпадъци от домакинствата, информират от пресцентъра на кметството. До издаването на акта, който ще бъде последван от наказателно постановление с глоба до 500 лв., се стигна след серия предупреждения на фирмата.

В тях беше указано опаковките да се предават на фирма по оползотворяване, а не да се изхвърлят в  жълтите контейнери. Тези съдове са предназначени за хартиени отпадъци от малки търговски, производствени обекти и домакинства. Според Наредбата за управление на отпадъците такси не се събират и дейността е безплатна и за двете страни.

Контрольорите от Общината ежемесечно издават по 10-15 предупреждения да се спазват тези изисквания. В резултат много от фирмите и търговците вече сключиха такива договори. Други все още продължават да изхвърлят неразфасовани кашони в контейнерите за битови отпадъци и в жълтите, които са за разделно събиране на хартия.  Практика е те да се натрупват и около контейнерите. Това създава проблеми при сметосъбирането.

Продължават и случаите, в които граждани и фирми изхвърлят строителни и едрогабаритни отпадъци в/или до контейнерите. Тези боклуци се събират по определен ред след подаване на заявки. Информацията за това е публикувана на сайта на Община Търговище.

Прочетена 3221 пъти

facebook coment