Сряда, 15 Ноември 2017 16:09

Коледният пост започва от днес

Оценете
(1 глас)

Днес започва Коледният пост за християните, който е с продължителност 40 дни и не е така строг като Великия и Богородичния пост. В определени дни се разрешава консумацията на риба и морска храна. Това са дни на духовен подвиг, изискващ себеограничение.

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Исус Христос, като това е станало сравнително късно - през 12-и век.

По време на Коледния пост не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. През повечето време на поста- 21 дни е разрешено консумирането на риба и безгръбначни ( охлюви, калмари, скариди) и всякакви други морски дарове. с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.
Най-строг е този пост от 15 до 22 ноември и от 20 до 24 декември, когато се консумира само растителна храна, като олио и вино може да употребява в дните без сряда и петък.
Необходимо е да се знае, че според църковния канон от пост са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора.

Корените на поста трябва да търсим още в зората на човечеството, в заповедта, която Бог дал на първата човешка двойка, "да не ядат от дървото за познаване на доброто и злото", припомнят от православната църква. С това хората в самото начало е трябвало да се приучат не само на послушание, но и на въздържание - така необходими условия за нравственото усъвършенстване на човека, за утихване на страстите и за възстановяване на общението му с Бога.

Още от старозаветни времена до пост се прибягвало, главно в дни на скръб и тежки изпитания, при покаяние и преди започване на важно и трудно дело, за да се изпроси Божията милост и подкрепа. Сам Господ Исус Христос започва своето земно служение с 40-дневен пост и утвърждава поста, като му придава нов, по-дълбок духовен характер и смисъл.

Постите продължават до 24 декември.

Прочетена 1806 пъти

facebook coment