Неделя, 03 Декември 2017 18:09

Екоакция на граждани: Масово залесяване в Търговище

Оценете
(1 глас)

„Засади дърво или плати” е най-новата гражданска инициатива в Търговище, която цели повече хора да се погрижат за чистотата на въздуха и за по-зелена градска среда. Тя предвижда масово залесяване по крайречието на река Сива в кв.Запад 3, което ще се състои на 9 декември от 10.30 ч., съобщават инициаторите от родителска организация „Заедно за децата на Търговище”.

От там приканват граждани, предприятия, институции, училища, читалища и клубове, да се включат като направят избор, доброволно и отговорно -  да засадят дърво, в собствения си двор, в специално отредени за целта общински площи или да платят символична сума по дарителска сметка, средствата от която ще се използват за изграждане на кътове за отдих.

В дейностите по проекта ще могат да се включат всички желаещи и да популяризират начина за засаждане на дърво като се „тагнат” с видео или снимка в специалната фейсбук страница.  Идеята е да се създаде обществена активност у търговищенци, да дадат совя принос за създаването на по-благоприятна среда за живеене.

Организаторите са осигурили 50 бр. тополи, които ще се засадят като зелен пояс около реката. Предварително ще бъдат изкопани дупките за дърветата, като от участниците в залесяването се изисква само желание и трудолюбие. Предвидени са още културни прояви и други изненади по време на екоакцията.

Инициативата е част от проект за чиста околна среда, финансиран от кампанията  „Ти и Лидл за по-добър живот”. 

Прочетена 2252 пъти

facebook coment