Събота, 14 Май 2016 15:56

Видео: Морални и политически послания на тържествената сесия в Търговище при връчване на званията на новите почетни граждани

Оценете
(1 глас)

На фона двата протеста отвън в подкрепа и срещу избора на областния лидер на ДПС и бизнесмен Хамди Илиязов за почетен гражданин на Търговище в заседателната зала на общинския съвет се проведе тържествената сесия. На нея с почетното звание бяха удостоени Хамди Илиязов и офталмологът д-р Димитър Тасков, който беше възпрепятстван да присъства. Пред гостите от побратимените градове Болград (Украйна) и Търговище (Румъния) със званието „Почетен гражданин” бяха удостоени д-р Димитър Тасков и Хамди Илиязов.

От името на д-р Тасков приза получи неговата майка Веселина Таскова. Тя благодари за високата чест, който той получава за постиженията си в здравеопазването и посочи, че това е 3-та почетна титла в семейството й. С нея са признати още двата родственици генерал Янков и брат й арх. Иван Долапчиев. По волята на д-р Тасков паричната награда от 1000 лв. ще отиде за социален дом в Търговище. Хамди Илиязов пък дари своята награда за реставрация на стенописите в храм „Св. Иван Рилски“.

Пред гостите Илиязов сподели, че призът не му е бил детска мечта, нито мания, нито фикс идея. „Приемам този приз като морална награда“, обяви той. Благодари сърдечно на кмета и всички номинирали го хора, които определи като „най-стойностните“. Не пропусна благодарности за предателите и завистниците.

Преди връчване на почестите от трибуната освен обичайните поздравления и приветствени слова се чуха политически послания и морални напътствия.

„Търговище е отговорност. Дължим отговорност на града ни, на поколенията след нас. Емоциите са преходни. Бъдещето ще ни съди!“, тези думи на кмета на Търговище Дарин Димитров се откроиха в словото му.

Народният представител д-р Венка Стоянова емоционално го подкрепи като добави, че "Търговище е любов и кауза".

Депутатът от 28 МИР Търговище от ДПС Йордан Цонев, който за първи път застава на трибуната в местния парламент влезе в ролята на политически оратор. Той показа, че словото е най-важният инструмент на политика в борбата му за последователи като не пропусна да подскаже, че текат процеси на пренареждане на политическия пасианс в управлението на страната. „Светът дава признак, че се намираме в морална криза, от която се излиза най-трудно“, каза Цонев и намекна, че сегашното правителство не полага достатъчно усилия, а България трябва да осигури стабилно управление, за да има просперитет. Припомни, че в последните години са се сменили 5 правителства и 3 народния събрания. Цонев посочи още, че Търговище е ярък пример за българския етнически модел, защото хората въпреки различията се обединяват за общото добро.

Прочетена 3496 пъти

facebook coment