Сряда, 18 Септември 2019 17:06

Мераклиите за местната власт в Търговище

Оценете
(1 глас)

14 партии и коалиции са се регистрирали в Общинската избирателна комисия в Търговище за участие в предстоящите избори за кметове и общински съветници. Това става ясно от решенията на ОИК след изтичане на крайния срок – 16.09.2019 г.

3 са регистрираните инициативни комитета. Единият от тях е за издигане на независим кандидат за общински съветник – юристът и общественик Маринела Динева. Другият е за дългогоишният кмет на с. Макариополско Петър Петров, който за първи път ще търси подкрепата на избирателите като независим кандидат. За да стане кмет на село Надарево, без подкрепата на политическа формация ще се бори и Мехмед Мехмедов.

Досега независим кандидат не е успявал да премине бариерата за влизане в Общинския съвет, която, според активността, вероятно ще мине 800 гласа. Дали независимите кандидати обаче ще участват във вота ще стане ясно след изтичането на срока, в който те трябва да представят събраните подписи в своя подкрепа.

Повечето от регистрираните за изборите на 27 октомври политически формации са заявили готовност да участват с листа за съветници, с кандидати за кмет на Община Търговище и за управници в селата. Само „Атака“ и политическо движение „Социалдемократи“ ще издигнат единствено кандидати за местния парламент.

Според предварителните заявки на партиите мераклиите за кмет на Търговище могат да достигнат 12. Засега обаче в публичното пространство заявка за участие в изборната напревара са направили настоящият кмет д-р Дарин Димитров (ГЕРБ), зам.-кметът на Община Търговище Рая Матева (БСП-АБВ) и бизнесменът и областен лидер на ДПС Хамди Илиязов.

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ОИК - Търговище на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативни комитети изтича на 17,00 ч., на 24 септември т. г.

Прочетена 2651 пъти

facebook coment