Събота, 26 Октомври 2019 08:52

Видео: Как да гласуваме на местни избори

Оценете
(3 гласа)

На местните избори на 27 октомври гласуваме с няколко бюлетини: кмет на община; бюлетина за общински съветници; бюлетина за кмет на кметство. На тези избори няма да има машинно гласуване, а само на хартия. Вашият глас ще е действителен, ако правилно отбележите избора си.

Според избирателните списъци, изготвени от ГРАО, в община Търговище има 52 426 избиратели. Кандидатът за кмет е избран на първи тур, ако са упражнили своя вот повече от половината избиратели. Ако никой не събере достатъчно подкрепа ще има балотаж на 3 ноември.

Гласуването започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 ч. Изборният ден може да бъде удължен с 1 час, ако пред секциите има още гласоподаватели.

Kмет на община или кметство

За кмет на община или кметство гласувате, като в квадратчето с номера пред имената на избрания от Вас кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V.

Четирима са мераклиите за кмет на Търговищ. Досегашният Дарин Димитров се бори за втори мандат; Рая Матева, досега заместник-кмет на общината; Хамди Илиязов - областен партиен лидер и бизнесмен и Светлин Бонев, бивш областен управител на Търговище (2014 - 2017 г.). В ОИК-Търговище са регистрирани 63-ма кандидати за кметове на кметства.

Oбщински съветници

За общински съветници гласувате, като в квадратчето с номера на избраната от Вас партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V. Можете да предпочетете конкретен кандидат, като отметнете неговия трицифрен номер.

Кандидатите за общински съветници в Търговище са 184. Те са издигнати от 13 партии и коалиции, един от тях е от Инициативен комитет.

"Не подкрепям никого"

Не е задължително за гласувате с всички бюлетини – може да избирете кмет, но не и общински съветници и обратно. Ако нямате фаворит за кмет или съветник напр. има и опция да не подкрепите никого. Тези гласове са действителни и се отчитат към избирателната активност, но не влизат в прага за влизане в общинския съвет.

Прочетена 1417 пъти

facebook coment