Неделя, 27 Октомври 2019 07:06

Ще има ли балотаж в Търговище?

Оценете
(1 глас)

Време е да отидем до урните и да изберем кой ще ни управлява през следващите четири години. Цял месец четирима мераклиите за кмет на община Търговище ни убеждаваха, че са по-добри, по-можещи, мислят за хората или милеят за красивото и ще направят всичко за развитието на града ни. Вероятно повече са направили своя избор. От 7 ч. днес той може да бъде изразен чрез пускане на бюлетина в изборните урни.

Ще изберем ли кмет още на първи тур?

Ако проследим резултатите от предходните местни избори – това е малко вероятно. Вратичката обаче винаги остава открехната за изненади. Досега никой не е събирал подкрепа от над 50% още от раз. Винаги се е провеждал втори тур между двамата кандидати, събрали най-много гласове. Апропо, балотажът на тези избори е на 3 ноември, в неделя, седмица след първия тур.

На най-оспорваните избори през 2007 г. резултатите на двама от претендентите за кметския стол бях много близки. Тогава на първи тур Красимир Мирев събра 40,70% от гласовете, а Светлан Петков – 38, 63%.

На вота за местна власт през 2011 г. на балотаж отидоха кандидатът на БСП и досегашен кмет Красимир Мирев и кандидатът на ДПС - депутатът Тунчер Кърджалиев. За Мирев тогава гласуваха 9 863 души - 35,41 процента, а Кърджалиев е получил доверието на 7 741 души - 27,79 процента.

На балотажа през 2015 г. един срещу друг застанаха кандидатът на ГЕРБ и ДПС. След първия тур разликата между гласовете за Дарин Димитров и Емине Якубова беше една 101 гласа. 35,06% одобрение събра Димитров, а 34,68% Якубова.

таблица гласове

Кого ще овластим на тези избори зависи от нас, от мнозинството. Ако искате, отидете до урните, гласувайте и станете мнозинство.

Това е демокрацията.

Денислава Атанасова

Прочетена 2053 пъти

facebook coment