Печат на тази страница
Четвъртък, 31 Март 2022 12:45

Приеха бюджета на Търговище за 2022 г.

Оценете
(2 гласа)

Общинският съвет прие бюджета на община Търговище за 2022 г. Това се случи със 17 гласа „за“, 2 „против“ и 10 „въздържал се“. Проектът на бюджета бе подкрепен от всички 13 съветници на ГЕРБ и единствения съветник на Местна коалиция “Движение ЗАЕДНО за промяна”. Против гласуваха двама от съветниците на Местна коалиция “БСП за България и АБВ” и двама се въздържаха. 8 от съветниците на ДПС гласуваха „въздържал се“, а трима от тях подкрепиха бюджета.

„Благодаря на всички съветници, които подкрепиха бюджета. Смятам, че приемането му е вид социална отговорност, защото това не е бюджетът на кмета или на Общината, а бюджетът на гражданите. Ако той не бе приет, щяха да страдат именно хората“, се обърна към общинските съветници кметът д-р Дарин Димитров.

От ДПС заявиха, че всеки от тях по лично усмотрение решава как да гласува и призоваха за повече пари за селата. Сунай Хасанов пък настоя за инвестиции в квартал „Малчо Малчев“.

Припомняме, че макрорамката на бюджета възлиза на над 73 млн. лв. 7,6 млн. лв. от тях са предвидени за капиталови разходи, като близо 2 млн. лв. от тях са именно за ремонти в малките населени места и пътища между тях.

За текущи ремонти и благоустройствени мероприятия в населените места са определени 70 000 лв. от бюджета.

80 000 лв. са заделени за финансово подпомагане на дейността на спортните клубове. Други 55 000 лв. са заложени за покриване на разходите за консумативи на наемателите на общински спортни бази.

С 62 000 лв. ще бъде дофинансиран Регионалният исторически музей. 50 000 лв. от тях са определени за продължаване на археологическите разкопки на Мисионис. Останалите средства са за откупки на експонати, рекламно-издателски и ремонтни дейности.

Драматичният и кукленият театри ще получат по 30 000 лв. за сценична дейност. За текущи ремонтни в местното читалище са предвидени 50 000 лв.

35 000 лв. ще е бюджетът на общинския фонд „ин витро“, а 25 000 лв. са за стипендии за деца с изявени дарби.

Прочетена 311 пъти