Печат на тази страница
Четвъртък, 19 Май 2022 11:56

Наемат 345 души на работа по Регионалната програма за заетост

Оценете
(1 глас)

Наемат 345 души на работа по Регионалната програма за заетост.

Утвърдена е регионалната програма за заетостта за 2022 г. на заседание на Постоянна комисия по заетост към областния съвет за развитие в Търговище, съобщават от пресцентъра на областната администрация. За първи път при нейното разработване общините задължително трябва да планират субсидирана заетост при партньорства с частни предприятия.

Предвижда се да бъдат назначени 345 лица в 160 населени места в област Търговище, за период от 6 месеца. 201 безработни ще са заети на пълен работен ден, а 144 души, в общините Омуртаг и Опака, ще бъдат на 6 – часов работен ден.

Наеманите безработни по програмата ще се трудят за поддържане и опазване на общинска и държавна собственост, детски площадки, алеи паркове, строително-ремонтни, товаро-разтоварни дейности и др. Общата сума за програмата за т.г. е над 1 500 000 лв., три пъти в повече от предходната. Най-много хора ще получат работа в община Омуртаг – 83, в община Търговище – 78, в община Попово – 67, в Антоново – 57 и в Опака - 60 души. Всички те ще бъдат назначени в съответните общински администрации в срок до 9 юни т. г.

В регионалната програма за заетост се включват продължително безработни лица; безработни младежи до 29 г.; младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст; с ниска професионална квалификация; хора с увреждания. Средната безработица в региона за миналата година е била 8,4 % или 4 063 лица, по данни на Дирекция „Бюро по труда”.

Прочетена 203 пъти